Εφεσος-Efes

Η Έφεσος βρίσκεται 70 χλμ.περίπου μακριά από την Σμύρνη.Απέχει μόλις 10 χλμ.από την θάλασσα του Αιγαίου.Είναι μια πανέμορφη περιοχή.
250000 κάτοικοι έμεναν εδώ κατά την αρχαιότητα.Κάθε Απρίλιο γινόταν γιορτές προς τιμήν της Θεάς Άρτεμης και τις παρακολουθούσαν περίπου 1 εκατ.θεατές.
Ο Όμηρος έγραφε για αυτή(φημολογείται οτι έμενε εδώ) καθώς και ο μαθητής του Χριστού Ιωάννης και η Παναγία επέλεξαν τον τόπο αυτό για ησυχαστήριο.
Ο ναός της Μεγάλης Εφεσιας Αρτέμιδος θεωρείτο ένα από τα 7 θαύματα της αρχαιότητας.Το 2000 πΧ,πιθανολογείται η ίδρυση της πόλης.
Όταν γεννιόταν ο Αλέξανδρος το 356 πΧ.στην Πέλλα,κάηκε την ίδια νύκτα ο ναός της Άρτεμης.Όταν ρωτούσαν τους κατοίκους της Εφέσου,¨΄γιατι η Θεά άφησε να καεί ο ναός της?,αυτοί απαντούσαν ότι δεν μπορούσε γιατί είχε παει στην Πέλλα,επειδή γεννιόταν ο Μέγας Αλέξανδρος.Μετά από την πυρκαγιά στόλισαν τον ναό με γλυπτά του Πραξιτέλη.
Δεν σώζεται σήμερα το άγαλμα,παρα υπάρχει μια μεγάλη τρύπα όπου και θεωρείται ότι εκεί ήταν το άγαλμα.





Το μνημειο του Μεμμιου.Κτισθηκε τον 1 αιωνα μΧ προς τιμη του εγγονου του Συλλα.

Η φτερωτη Θεα Νικη.Κραταει το αριστερο χερι ενα δαφνινο στεφανι για τον νικητη και στο αριστερο ενα φτερο για να γραψει το ονομα του.Ρωμαικο εργο.

Η οδος των Κουρητων.Το ακεφαλο αγαλμα δεξια ειναι μιας γιατρισσας της εποχης.

Η κρηνη του Τραιανου.Το υψος της ειναι 12μ.


Ο ναος του Αδριανου.

η βιβλιοθηκη του Κελσου.Αποπερατωθηκε το 135 μΧ.Μπροστα απο την βιβλιοθηκη βρισοταν 4 αγαλματα που συμβολιζαν τις ανωτερες ιδιοτητες του Κελσου.Την σοφια,την αρετη,την επιστημη και την αντιληψη.


Οι επιγραφες των Μαζαιου και Μιθριδατη.
Ειναι στα Ελληνικα και λατινικα και αναφερονται στους 2 σκλαβους που ελευθερωθηκαν απο τον αυτοκρατορα Αυγουστο.

Το μεγαλο θεατρο.Ειχε χωρητικοτητα 25000 θεατες.Εδω εγιναν και οι μεγαλες διαμαχες μεταξυ Ειδωλολατρων και Χριστιανων που ειχε σαν αποτελεσμα την διωξη του Απ.Παυλου.

Η οδος του Λιμανιου.Ειχε μηκος 530 μ.και πλατος 11μ.Λεγεται και Αρκαδιανη γιατι επισκευαστηκε απο τον αυτοκρατορα Αρκαδιο(395-408).Στα πλαγια ειχε καταστηματα.
Ο λοφος στο βαθος ειναι ο τοπος οπυ φυλακισαν τον Απ.Παυλο και για αυτο ονομαστηκε Φυλακη του Απ.Παυλου.
Στην πολιτεια υπηρχε και ¨΄οικος του ερωτα¨ οπου διακρινοταν για την καθαριοτητα του.Ο οικος ηταν αφιερωμενος στην Αφροδιτη.
Ενα αποτυπωμα ποδιου εδειχνε την κατευθυνση προς τον οικο.

Η τελευταια φωτογραφια δεν ειναι δικια μου αλλα την βρηκα στο internet.

Σχολιάστε