Η Αγία Κιουρά στο Παρθένι της Λέρου.

Η εκκλησία της Αγίας Κιουράς είναι κτισμένη σε μια υπέροχη τοποθεσία, πίσω από τον κόλπο του Παρθενίου. Ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι οι αγιογραφίες του ναού. Η ιδέα της αγιογράφησής της ξεκίνησε από τους Κυριάκο Τσακίρη και Αντώνη Καραγιάννη, οι οποίο ήταν πολιτικοί κρατούμενοι στο στρατόπεδο της Λέρου κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Η Βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Κιουράς βρίσκεται στη θέση που υπήρχε παλιότερα παλαιοχριστιανική εκκλησία και έχει κηρυχθεί διατηρητέο ιστορικό μνημείο.

Η Αγία Κιουρά αγιογραφήθηκε στα χρόνια ’69-’70, από τον Σαλονικιό Αντώνη Καραγιάννη και τους Τάκη Τζανετέα και Κυριάκο Τσακίρη.


Ηταν ένας πολύ έξυπνος τρόπος να βγαίνουν από το σύρμα του στρατοπέδου οι εξόριστοι και να επικοινωνούν με τον «έξω κόσμο».
Με τη μεταπολίτευση, αφ’ ότου η Λέρος έπαψε να είναι τόπος εξορίας, κάποιοι φανατικοί της Εκκλησίας έσπευσαν να ασβεστώσουν τις αγιογραφίες, να κρύψουν τις δημιουργίες των τριών εξόριστων ζωγράφων. Το γεγονός το αντιλήφθηκε χρόνια αργότερα η Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει η οργή των αγωνιστών κατά της δικτατορίας, οι οποίοι με μεγάλο αγώνα πέτυχαν την αποκατάσταση των φρέσκο, με χρηματοδότηση του ΥΠΠΟ.

Οι φωτογραφιες ειναι της Nina Couletaki.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s