Χιροσίμα.

Το παλιό Εμπορικό Κέντρο

Η πρώτη ατομική βόμβα που χρησιμοποιήθηκε ποτέ έπληξε την Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου 1945. Το «Μνημείο της Ειρήνης», το παλιό εκθεσιακό και εμπορικό κέντρο, είναι ένα από τα λιγοστά κτίρια που βρισκόταν κοντά στο επίκεντρο της έκρηξης και που παραμένει όρθιο μέχρι σήμερα. (Σύγχρονες φωτογραφίες του Μάικ Κόουλς)

Το 1945, η Χιροσίμα ήταν βάση του Ιαπωνικού στρατού και σημαντικό λιμάνι με πληθυσμό περίπου 350.000 κατοίκων. Η ατομική βόμβα, η οποία προκάλεσε ένα τεράστιο ωστικό κύμα, κατέστρεψε κτίρια σε ακτίνα περίπου 2,4 χλμ.

Μια βιομηχανική πόλη

Σήμερα, η Χιροσίμα είναι μια σημαντική βιομηχανική πόλη. Ο πληθυσμός της φθάνει το 1,1 εκατομμύριο.

Σκοτώθηκε το ένα τρίτο των κατοίκων

Περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της Χιροσίμας έχασε τη ζωή του μέσα σε μία εβδομάδα από τον βομβαρδισμό. Από τότε, πολλοί έχουν πεθάνει λόγω της έκθεσής τους στη ραδιενέργεια.

Το «Μνημείο Ειρήνης», που κάηκε από την οροφή και κάτω και πήρε μαζί του όλους όσους βρίσκονταν μέσα, στέκει για να θυμίζει την τραγωδία. Τρεις ηλικιωμένες κυρίες έχουν αναλάβει τη συντήρηση και την φύλαξή του.

Τα παιδιά που ορφάνεψε η βόμβα

Πιστεύεται ότι αριθμός των παιδιών που έμειναν ορφανά κυμαίνεται μεταξύ 2.000 και 6.500, αν και ο ακριβής αριθμός μπορεί να μη γίνει ποτέ γνωστός.

Το μνημείο Σασάκι Σαντάκο, αφιερωμένο στη μνήμη ενός 10χρονου κοριτσιού που πέθανε από λευχαιμία λόγω της έκθεσής του σε ραδιενέργεια, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα παιδιά της Χιροσίμας.

Η Φλόγα της ειρήνης

Στο «Πάρκο Ειρήνης», κοντά στο «Μνημείο Ειρήνης», βρίσκονται αρκετά γλυπτά και μνημεία. Μπροστά είναι το κενοτάφιο με τη «Φλόγα της ειρήνης» που θα καίει για όσο καιρό θα υπάρχουν ακόμη στον πλανήτη πυρηνικά όπλα.

πηγη:BBC.

Advertisements

1 Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s