Γιατί αποκαλούμε Καλλιόπη την τουαλετα ?

Οι μούσες της πλατείας Ομονοίας ήταν αγάλματα που απεικόνιζαν τις 9 μούσες της αρχαιότητας και τοποθετήθηκαν περιμετρικά της πλατείας Ομονοίας το 1934 κυρίως για διακοσμητικούς λόγους.

Συγκεκριμένα για να κρύψουν τις κατασκευές των αεραγωγών του υπογείου σιδηρόδρομου στην πλατεία Ομονοίας που το 1930 είχε εγκαινιαστεί από τον Ελευθέριο Βενζέλο.

Πάνω στη πλατεία τοποθετήθηκαν οι 8 από τις 9 μούσες, ενώ η 9η που έτυχε να είναι η Καλλιόπη τοποθετήθηκε δίπλα στα ουρητήρια που είχαν κατασκευαστεί στο υπόγειο του σταθμού.

Η τοποθέτηση της Καλλιόπης δίπλα στα δημόσια ουρητήρια είχε σαν αποτέλεσμα να συνδεθεί το όνομα της μούσας με τις δημόσιες τουαλέτες καθώς οι επισκέπτες του σταθμού συνήθιζαν να λένε ότι ”οι τουαλέτες είναι στην Καλλιόπη”

Από τότε έμειναν και οι εκφράσεις όπως ”πάω στην Καλλιόπη” ή ”καθάρισε την Καλλιόπη”.

Οι μούσες τη Ομονοίας παρέμειναν στην πλατεία 2 χρόνια μόνο. Αφαιρέθηκαν μετά από παράπονα Αθηναίων οι οποίοι υποστήριζαν ότι οι κολώνες και οι μούσες χαλάνε την αισθητική της πλατείας.

Οι 9 μούσες της αρχαιότητας είναι οι: Κλειώ, Ευτέρπη, Θάλεια, Μελπομένη, Τερψιχόρη, Ερατώ, Πολυμνία, Ουρανία και Καλλιόπη.

Το κείμενο το αντεγραψα απο εδω .

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s