Αρχική > Uncategorized > Το πρώτο μου βιβλίο στα Σουηδικά . ( του Niko Ago )

Το πρώτο μου βιβλίο στα Σουηδικά . ( του Niko Ago )

Νοέμβριος 3, 2013 Σχολιάστε Go to comments

«Αν πέρσι τον Μάιο, όταν και έμαθα πως υπάρχει πρόβλημα με την παραμονή μου στην Ελλάδα, και με ενημέρωναν να εγκαταλείψω τη χώρα σε 30 μέρες, κάποιος μου έλεγε ότι 16 περίπου μήνες μετά, θα κυκλοφορήσει βιβλίο μου στη Σουηδία, θα τον περνούσα για τρελό. Κι όμως, το βιβλίο είναι γεγονός και από τα μέσα Οκτωβρίου, βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία της σκανδιναβικής χώρας. Είναι από τις εκδόσεις “notis” και φέρνει τον τίτλο “Nynazismen I Grekland” (Νέος ναζισμός στην Ελλάδα).

Ήταν στις αρχές του Οκτώβρη του ‘12 όταν, με προτροπή του γνωστού Σουηδού συγγραφέα, Kurt Sjöström (Κουρτ Χέστρομ) και την αμέριστη βοήθεια μιας Ελληνίδας, της Εύας Αυγερινού -γνωστή ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σουηδία και Διευθύντρια σε Λαικό Πανεπιστήμιο, που έκανε την επαφή αλλά ανέλαβε αφιλοκερδώς και τη μετάφραση στα σουηδικά- ξεκίνησα να καταγράψω λοιπόν, τη διαδρομή του ναζισμού στην Ελλάδα. Μια αναδρομή που ξεκινάει από την πρώτη επίσημη εμφάνισή του και τον Ι. Μεταξά (που κάποιος συνεργάτης του πρωθυπουργού τον αποκάλεσε τελευταία… κεντροδεξιό!), και φτάνει μέχρι και την είσοδο των σημερινών ναζί, στην ελληνική Βουλή.

Στηριζόμενος σε ιστορικά γεγονότα, βιβλιογραφία και δημοσιογραφικές έρευνες από έγκριτους Έλληνες συναδέλφους, προσπάθησα να δώσω στον Σουηδό αναγνώστη, σε περίπου είκοσι επτά χιλιάδες λέξεις, μια εικόνα για τη διαδρομή του ναζισμού στην Ελλάδα. Αν και το βιβλίο εκδόθηκε σε καίριο χρονικό διάστημα, λείπουν αναγκαστικά οι τελευταίες εξελίξεις, μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από το μέλος των ναζί. Στις σελίδες του, γίνεται προσπάθεια να καταγραφούν, με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια, οι διάφορες μεταμορφώσεις και οι συχνές εμφανίσεις του ναζιστικού φαινομένου, με διάφορα τεχνάσματα και αφορμές. Να αναδειχθούν επίσης οι επίσημοι αλλά και ανεπίσημοι φορείς του. Στις σελίδες του, γίνονται αναφορές στο φασιστικό κράτος που εγκατέστησε ο δικτάτορας Μεταξάς, τις σχέσεις και την ιδεολογική συγγένεια αυτού, με τους Μουσολίνι και Χίτλερ, αλλά και τις διαφορές. Δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι ταγματασφαλίτες, ως συνεργάτες των ναζί του Χίτλερ, όπως και η «μεταμόρφωσή» τους και η «αφομοίωση» στο κράτος που εγκαθιδρύθηκε μετά τον εμφύλιο. Η επταετία της Χούντας είναι απαραίτητο κομμάτι του παζλ, με την ευκαιρία που έδωσε στα ναζιστικά απομεινάρια να «αναπνεύσουν» με ανακούφιση, κάτω από τον «πατριωτικό» μανδύα της δικτατορίας. Γίνεται αναφορά στο κόμμα της «4ης Αυγούστου», του δηλωμένου φασίστα Κώστα Πλεύρη, στην εμφάνιση του ΕΠΕΝ και των «πουλέν» του Παπαδόπουλου, Μιχαλολιάκο, Βορίδη και την εμφάνιση της Χρυσής Αυγής, αρχικά ως περιοδικό ναζιστικού περιεχομένου, ως απαραίτητα σημεία μιας ολοκληρωμένης εικόνας για τον αναγνώστη που πρώτη φορά διαβάζει για το φαινόμενο στην Ελλάδα. Όπως έχουν καταγράψει έγκριτοι ιστορικοί και πανεπιστημιακοί, το εθνικιστικό «κύμα» που προέκυψε μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και ειδικά το θέμα με την ονομασία της ΠΓΔΜ, αλλά και το άνοιγμα των συνόρων των γειτονικών κρατών, βοήθησε οπωσδήποτε στην καθιέρωση στο πολιτικό βίο της Ελλάδας, προσώπων που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην άνοδο του ναζιστικού μορφώματος. Είτε άμεσα, τις λιγότερες φορές, είτε έμμεσα, τις περισσότερες. Και τα πρόσωπα αυτά, δεν είναι και δεν ήταν κατ’ ανάγκη, πάντα στη Χρυσή Αυγή.

Η παρουσία του ακροδεξιού ΛΑ.Ο.Σ. και της ρητορικής του αρχηγού και επίλεκτων στελεχών του, στα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας, λειτούργησε ως προπομπός, ουσιαστικά, της ενδυνάμωσης της ναζιστικής «χρυσής αυγής» και αυτό καταγράφεται στο βιβλίο. Όπως καταγράφονται αυταπόδεικτα, η ναζιστική ιδεολογία και οι ύμνοι του αρχηγού της ναζιστικής οργάνωσης και άλλων στελεχών της, για τον Χίτλερ και την «Άρια φυλή». Η άρνηση του Ολοκαυτώματος, η ρατσιστική βία και τα εγκλήματά τους ενάντια σε Έλληνες και μετανάστες, τα «τάγματα εφόδου» και, εν τέλει, η είσοδος στο κοινοβούλιο, ως μια εξέλιξη που μπορεί να «διαβαστεί» και ως «δολοφονία της μνήμης» από εκείνους που τους ψήφισαν, αποτελούν σημαντικό μέρος στο βιβλίο. Γίνεται μια γενική αναφορά στην τεταμένη ατμόσφαιρα που επικρατούσε στην Ελλάδα, πριν από τις εκλογές του ’12, αλλά και οι ακραίες δηλώσεις διάφορων πολιτικών από τον χώρο της Δεξιάς αλλά και λίγων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες, σύμφωνα με την εκτίμηση αρκετών αναλυτών τότε, βοήθησαν στην εμπέδωση ενός ξενοφοβικού ρεύματος, με αποτέλεσμα να καρπωθούν ουσιαστικά τα οφέλη, οι ναζί.

Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου έγινε στην πόλη Μάλμε της Νότιας Σουηδίας, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου. Θα ακολουθήσουν σύντομα κι άλλες, με την προοπτική να γίνει σαφές, στο μέτρο του δυνατού, σε όσους περισσότερους ανθρώπους της σκανδιναβικής χώρας, η πραγματική μορφή της ναζιστικής οργάνωσης στην Ελλάδα, αλλά και οι αιτίες που τη γέννησαν. Οι οποίες, βεβαίως, θα ήταν τεράστιο λάθος, αν κανείς τις έψαχνε μόνο στην οικονομική κρίση ή την παρουσία των μεταναστών.
ένα άρθρο των πρωταγωνιστών «

Το κείμενο το αντέγραψα από εδώ

agoboo-thumb-large

Advertisements
  1. correspondent
    Νοέμβριος 5, 2013 στο 7:27 μμ

    Ευχαριστώ, φίλε! 🙂

  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s