Αρχική > Uncategorized > Reebok Crossfit – The Sport of Fitness has Arrived!

Reebok Crossfit – The Sport of Fitness has Arrived!

Ιανουαρίου 22, 2012 Σχολιάστε Go to comments

 

Update.

Η σελίδα του Crossfit Stigma στο Facebook εδω

 

Το τελευταίο διάστημα,βλέπω αρκετούς φίλους μου να ασχολούνται με το cross fit.

Δεν είχα ξανακούσει για αυτό και έτσι άρχισα να ψάχνω κάποιες πληροφορίες.

Έτσι έπεσα πάνω στον Αναστάση Παναγιωτέλη που είναι Crossfit L1 Certified Trainer και μπορεί να απαντήσει

στις απορίες μου (μας)

-τι ακριβως ειναι το crossfit?

Η Reebok CrossFit ειναι μια μέθοδος προπόνησης που στοχεύει στην βελτίωση της γενικής φυσικής κατάστασης του αθλούμενου. Διατυπώθηκε και εξελίχθηκε απο τον γυμναστή Greg Glassman μέσα απο πολυετή εμπειρία και πολυάριθμες προπονήσεις σε μεγάλο αριθμό αθλουμένων (διαφορετικού επιπέδου φυσικής κατάστασης, φύλου, ηλικίας κτλ). Η αρχική ιδέα του Glassman ήταν να χρησιμοποιήσει ώς εργαλεία της μεθόδου του μόνο την λειτουργική κινησιολογία απο τον χώρο των αθλημάτων που αποδεδειγμένα παρήγαγαν μεγάλη ποσότητα ισχύος και παράλληλα δημιουργούσαν τους πιο ολοκληρωμένους αθλητές. Τα αθλήματα που κατά βάση χρησιμοποιήθηκαν ήταν η ενόργανη γυμναστική και η άρση βαρών. Το αποτέλεσμα ήταν πέρα απο κάθε προσδοκία αποτελεσματικό και πολύ σύντομα το CrossFit αποτέλεσε την πιο δραστική και αποτελεσματική πλατφόρμα βελτίωσης της γενικής φυσικής κατάστασης. Στα χρόνια που ακολούθησαν το CrossFit αποτυπώθηκε επιστημονικά ώς διαρκώς μεταβαλλόμενο πρόγραμμα λειτουργικών ασκήσεων που εκτελείται στην μέγιστη δυνατή ένταση.

Με στόχο να μην αριστεύεις σε κανένα τομέα…..

Αλλά αντίθετα να είσαι άκρως ανταγωνιστικός σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος ασκήσεων – δοκιμασιών. Τι νόημα θα είχε άλλωστε το να μπορείς να τρέχεις 400μ σε 50 δευτερόλεπτα και παράλληλα να μήν μπορείς να έλξεις το σώμα σου μια φορά σε ενα μονόζυγο.

Το Sport του Fitness…..

Το Reebok CrossFit αποτελεί το Sport του Fitnes καθώς επαναφέρει τον συντελεστή της επίδοσης στον τομέα της εκγύμνασης, χρησιμοποιώντας ως προπονητικό άξονα την εκτέλεση των ασκήσεων με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια αλλά και αποτελεσματικότητα. Για αυτόν τον λόγο οι προπονήσεις αποτελούν διαρκείς δοκιμασίες με αντίπαλο συνήθως τον χρόνο. Ειναι σίγουρα απαιτητικό , ενδιαφέρον, μια διαρκής πρόκληση να αγγίξεις τα όρια σου και μέσα από όλο αυτό το ταξίδι να φτάσεις στο υψηλότερο επίπεδο φυσικής κατάστασης που είχες ποτέ!

Διαρκώς μεταβαλλόμενο…….

Το Reebok CrossFit δεν αποτελεί ενα πρόγραμμα προπόνησης σταθμών (circuit training) ή ενα προγραμμα λειτουργικής προπόνησης ( functional training) Αντίθετα αποτελεί μια φόρμουλα που χρησιμοποιεί ασκήσεις όπως οι αρμονικά επαναλαμβανόμενες κινήσεις (Mono-structural conditioning movements – όπως η κωπηλασία,το τρέξιμο,το σκοινάκι,κα), η γυμναστική εδάφους κ ενόργανη γυμναστική (body weight movements & gymnastics – ελεύθερα καθίσματα,κάμψεις,έλξεις κα) καθώς και η άρση βαρών (weightlifting- μετακινήσεις φορτίων).
Το πρόγραμμα προπόνησης αλλάζει καθημερινά (κάτι σαν πιάτο ημέρας) με τις ανάλογες κλιμακώσεις βάσει του επιπέδου φυσικής κατάστασης του κάθε αθλούμενου. Στόχος η βελτίωση και των 10 χαρακτηριστικών που ορίζουν το επίπεδο της φυσικής κατάστασης και συγκεκριμένα: ακρίβεια (Accuracy) ,ισορροπία (Balance) ,συντονισμός (Coordination),ευλυγισία (Flexibility),ευκαμψία (Agility),σθένος (Stamina),καρδιοαναπνευστική αντοχή (Cardiovascular Endurance),ταχύτητα (Speed),ισχύς (Power),δύναμη (Strength).

Καταλήγοντας

Η Reebok CrossFit αυτή την στιγμή αποτελεί την αιχμή του δόρατος των προπονητικών συστημάτων όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και την πρακτικότητα εφαρμογής. Στην ουσία αποτελεί ενα πολύτιμο εργαλείο που έχει αλλάξει τις ζωές όλων μας.
Ο λόγος ένας: το οτι προπονούμαστε για το πιο δύσκολο και απαιτητικό σπόρ που έχει υπάρξει ποτέ…..την καθημερινότητα!

-μπορει ο καθενας να το κανει?

Με την Reebok CrossFit όπως όλα τα είδη προπόνησης ισχύει η αρχή της προοδευτικότητας όσον αφορά την ένταση αλλά και την δυσκολία. Πρακτικά αυτό σημαίνει οτι όλες οι ασκήσεις προσαρμόζονται στο επίπεδο του κάθε αθλητή.Αρχικά επικεντρωνόμαστε στην άρτια εκπαίδευση πάνω στο βασικό ασκησιολόγιο. Προοδευτικά αυξάνουμε την ένταση σε βαθμό βέβαια που εξασφαλίζονται η ασφάλεια αλλά και η αποτελεσματικότητα των προπονήσεων.

Το Reebok Crossfit στη χώρα μας είναι σχετικά νέο, γιαυτό κ τα διαθέσιμα πιστοποιημένα γυμναστήρια (box όπως λέγονται στη γλώσσα μας) είναι μόνο δύο στην Αθήνα, ωστόσο παγκοσμίως κατέχει την πρώτη κ πιο γρήγορα αναπτυσόμενη μέθοδος γυμναστικής και ως εκ τούτου ανάπτυξη Reeebok Crossfit Box.

Μέσα στο 2012 η Reebok Crossfit στοχεύει στην ανάπτυξη αυτών σε αρκετές πόλεις της Ελλάδος κ όχι μόνο.

-χρειαζονται ειδικα παπουτσια,ρουχα?

– ¨Οπως για κάθε άθλημα, έτσι και για το Reebok Crossfit είναι απαραίτητη η χρήση κατάλληλου εξοπλισμού (ρούχο – παπούτσι). Φυσικά, ο κάθε ένας από το μέσο αθλούμενο δεν είναι τεχνικά καταρτισμένος ώστε να γνωρίζει την σημασία της τεχνολογίας, τόσο για το μέγιστο του αποτελέσματος, αλλά κ της ασφάλειας που προσφέρει αυτή, ωστόσο, θα ήταν σαν να βλέπατε έναν ποδοσφαιριστή να έπαιζε με σκαρπίνια… (γέλια…!!!) Τότε θα καταλάβαινε κανείς πόσο σημαντικό είναι. Άλλωστε η Reebok Crossfit προσδιορίζει το Fitness ως το νέο sport. Κάθε αθλητής που σέβεται τον εαυτό του κ την προσπάθεια που καταβάλει οφείλει να προστατεύει τον εαυτό του από τραυματισμούς.Η αποκλειστική σειρά Flex της Reebok Crossfit απευθύνεται σε όλους εκείνους όσους θέλουν να το Fitness το δικό τους Sport.

-γιατι να το προτιμησω εναντι του aerobic ή των ασκησεων με βαρη?

Το Reebok CrossFit επικεντρώνεται στο να βελτιώσει τις κινήσεις του κάθε ασκούμενου. Πρακτικά αυτό σημαίνει αποτελεσματικότητα αλλά και ασφάλεια τόσο σε περιβάλλον άθλησης όσο και στην καθημερινότητα. Αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό και λειτουργικό τρόπο προπόνησης που έχετε δοκιμάσει ποτέ, με τα αποτελέσματα (οπτικά και λειτουργικά) να έρχονται αμμεσα απο τις πρώτες 30 ημέρες.
Ταυτόχρονα είναι διασκεδαστικό και άκρως ενδιαφέρον καθώς καθημερινά το πρόγραμμα αλλάζει με αποτέλεσμα ο κάθε αθλούμενος να καλείται να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις.
Η βελτίωση είναι μετρήσιμη μέγεθος καθώς οι καθημερινές επιδόσεις καταγράφονται δημιουργώντας έτσι ένα περιβάλλον ευγενούς συναγωνισμού.Παράλληλα οι ικανότητες του αθλούμενου αυξάνονται (πχ μπορεί να αναρριχηθεί σε ένα σχοινί ,ενώ πριν 2 μήνες δεν μπορούσε) γεγονός που αυξάνει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση.
To Reebok CrossFit θωρακίζει τον οργανισμό του αθλούμενου τόσο σε επίπεδο μυοσκελετικό οσο και σε νευρολογικό, με αποτέλεσμα τόσο την ενεργητική αποκατάσταση τραυματισμών του παρελθόντος όσο και την αποφυγή νέων.
Η καθοδήγηση απο τους προπονητές και η παρακίνηση απο τους συναθλητές είναι διαρκής, δημιουργώντας ενα υγιές περιβάλλον έντονης άθλησης και ταυτόχρονης εκτόνωσης απο το στρες της καθημερινότητας.
Τέλος οι αγώνες τόσο σε πανελλαδικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο θέτουν στόχους για όλους!
Σε γενικές γραμμές όλοι οι αθλούμενοι μας πλησίασαν και ξεκίνησαν να ασκούνται μαζί μας για διαφορετικούς λόγους ο καθένας.
Όλοιόμως παρέμειναν μαζί μας καθώς ανακάλυπταν συναθλητές και προπονητές που νοιάζονταν ο ένας για τον άλλο δημιουργώντας έτσι ένα ιδανικό περιβάλλον βελτίωσης και αθλητικής προόδου.

-τι αποτελεσματα να περιμενω?

Η Reebok Crossfit αποσκοπεί στην αλλαγή σε όσων το επιλέξουν ως μέσω εκγύμνασης, τόσο σε ψυχικό, σωματικό, αλλά κ κοινωνικό επίπεδο.

Ψυχικά γιατί μέσα από τις διαρκώς μεταβαλλόμενες προπονήσεις (δεν γνωστοποιούνται apriori),προετοιμάζεσαι για το οτιδήποτε.

Σωματικά, μέσα σε 2 – 4 εβδομάδες θα είστε σε θέση να αναγνωρίσετε τις αλλαγές στο σώμα σας και να αισθανθείτε βελτιώσεις στον τρόπο που κινείστε και ικανότητα να ανταποκρίνεστε στο stress. Το αποτέλεσμα θα είναι ορατό, θα αισθάνεστε καλύτερα, πιο γρήγορα σε σχέση με όποιο άλλο τρόπο εκγύμνασης0 έχετε δοκιμάσει στο παρελθόν.

Κοινωνικά, τα μαθήματα είναι ομαδικά με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ισχυροί δεσμοί φιλίας κ όλοι μαζι δημιουργούν μία κοινότητα τόσο δυνατή που είναι δύσκολο να το περιγράψεις με λέξεις…

-Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο που διαθέσατε για να μας βάλετε στον κόσμο του Reebok-crossifit.

Advertisements
  1. Kalaznikof
    Ιανουαρίου 23, 2012 στο 4:34 πμ

    Πολύ καλό αρθράκι σε μία εποχή που η γυμνστική είναι περισσότερο απαραίτητη από ποτέ.

  1. Μαρτίου 7, 2012 στο 9:34 μμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s