«κομίζω γλαύκα ες Αθήνας»

Η γλαύκα και η ελιά ήταν τα σύμβολα της Αθηνάς, της θεάς της σοφίας .
Η γλαύκα συμβολίζει την οξυδέρκεια και η ελιά, το θρεπτικό δένδρο που αναγεννιέται από μόνο του και «παραμένει, όπως και η πόλις, αιώνιο».
Αθηνά, κόρη του Δία και της Μήτιδας, θεάς της φρόνησης,γεννήθηκε από το κεφάλι του πατέρα της και ήταν θεά της σοφίας, του πολέμου και πολλών άλλων επαγγελμάτων και τεχνών.

Η Αθηνά φιλονίκησε με τον Ποσειδώνα για πάρει την Αθήνα, που μέχρι τότε ονομαζόταν Κεκροπία, υπό την προστασία της. Οι δύο Θεοί συμφώνησαν ότι νικητής θα ήταν όποιος προσέφερε στην πόλη το ωραιότερο δώρο. Κι ενώ ο θεός κτύπησε με την τρίαινά του τον βράχο της Ακρόπολης απ’ όπου ξεπετάχτηκε νερό, η θεά χάρισε στους Αθηναίους τη πρώτη ελιά, το θρεπτικό δένδρο που αναγεννιέται από μόνο του και «παραμένει, όπως και η πόλις κάτω από το άγρυπνο βλέμμα της Αθηνάς.

Οι άλλοι θεοί, ως κριτές του αγώνα, έδωσαν την νίκη στην Αθηνά που χάρισε το όνομά της στη Αθήνα.

Καθώς τα περισσότερα νομίσματα της αρχαίας Αθήνας έφεραν παράσταση γλαύκας, του συμβόλου της Αθηνάς, οι αρχαίοι τα ονόμαζαν γλαύκες.

Να γιατί η γνωστή μέχρι σήμερα φράση «κομίζω γλαύκα ες Αθήνας» από τις Όρνιθες του Αριστοφάνη σημαίνει«παρουσιάζω σαν καινούργιο ή πρωτοποριακό κάτι που είναι ήδη πολύ γνωστό».

1 Comment

  1. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον! Ευχαριστώ πολύ! Ίσως, αν θέλαμε να επικαιροποιήσουμε τη φράση, να λέγαμε «Κομίζω δραχμάς ες Ελλάδι»..! (Με συγχωρείτε αν η σύνταξη δεν είναι σωστή…)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s