Απαγορεύεται να κερδίσουν οι κομμουνιστές.Τι συμβαίνει στην Μολδαβία.

Η Μολδαβία είναι ένα κράτος με 4,5 εκατ.κατοίκους.Συνορεύει δυτικά με την Ρουμανία και με την Ουκρανία.Μέχρι το 1991 ήταν δημοκρατία της Σοβιετικής Ένωσης.
Ειναι ένα πολυπολιτισμικο κράτος με την μεγάλη τους πλειοψηφία να είναι Μολδαβοι/Ρουμάνοι.
Πιο αναλυτικά
Μολδαβοί/Ρουμάνοι: 78,2%
Ουκρανοί: 8,4%
Ρώσοι: 5,8%
Θρησκείες (2000):
Ανατολικοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί : 98%
Εβραίοι: 1,5%
Βαπτιστές και άλλοι: 0,5%.
Το πολίτευμα τους είναι Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία με πρόεδρο τον Βλαντιμίρ Βορόνιν.
Στις 2 τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις το Κόμμα των Κομμουνιστών που ηγείται κερδίζει τις εκλογές.Οι τελευταίες εκλογές έγιναν πριν λίγες μέρες.Συγκεκριμένα στις 5 Απριλίου.Πρώτο Κόμμα αναδείχτηκε ξανά το Κομμουνιστικό Κόμμα της Μολδαβίας,και μάλιστα αύξησε την δύναμη του.Πήρε περίπου το 50% των ψήφων του εκλογικού σωματος,και το 2ο Κόμμα συγκέντρωσε το 12,75%.Κέρδισε 61 έδρες από τις συνολικά 101 έδρες του κοινοβουλίου.Αυτό σημαίνει ότι μπορεί από μόνο του να εκλέξει πρόεδρο της δημοκρατίας.Έρχονται τώρα τα 3 μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης και ζητούν να ξαναμετρηθουν οι ψήφοι,αμφισβητώντας τα αποτελέσματα.
Ο Βορονιν δέχτηκε να ξαναμετρηθουν τα ψηφοδέλτια,αλλά η εκλογική επιτροπή απέρριψε το αίτημα.
Στις εκλογές υπήρχαν πολλοί παρατηρητές από τρίτες χώρες και από το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.
Όλοι τόνισαν ότι οι εκλογές διεξήχθησαν κανονικά,Συμμετείχε και ένας Έλληνας βουλευτής της ΝΔ.από την Λάρισα.
Πρέπει να επισημάνω ότι τα κόμματα είναι χωρισμένα σε δυο στρατόπεδα.Σε αυτά που επιθυμούν καλύτερες σχέσεις με την Ρωσία( μεταξύ αυτών και το Κομμουνιστικό Κόμμα) και τα υπόλοιπα κόμματα που θέλουν καλύτερες σχέσεις με την Ρουμανία και την Ε.Ε. η οποία έχει ξεκινήσει την διαδικασία να υπάρχει ιδιαίτερο οικονομικό καθεστώς με την Μολδαβία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε πριν τις εκλογές να αλλάξει ο εκλογικός νόμος και να πάψει να υπάρχει το ποσοστό του 6% που υπάρχει για να μπει κάποιο Κόμμα στην βουλή.
Η κυβέρνηση της Μολδαβίας αρνήθηκε να αλλάξει τον εκλογικό νόμο.
Η Μολδαβία έχει και ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα με μια περιοχή στην Υπερδυναστεια ,που έχει ανακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της,και οι κάτοικοι της ζητούν την ενωση με την Ρωσία.
Έτσι μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων,και την πεντακάθαρη νίκη των Κομμουνιστών,η αντιπολίτευση κατέβηκε στους δρόμους και επιτέθηκαν στο κοινοβούλιο της χώρας.Ο Πρόεδρος της χώρας κατηγόρησε επίσημα την Ρουμανία,ότι είναι πίσω από αυτά τα επεισόδια και ζήτησε να απελαθεί ο Ρουμάνος πρέσβης.
Ειναι πολύ δύσκολο σε κάποιους να χωνέψουν ότι θα υπάρχει ένας κομμουνιστής Πρόεδρος.Έχουν άλλα σχέδια για την Μολδαβία,γιατί Συνορεύει με 2 yes man κράτη,όπου τα εχουν σαν προτεκτοράτο.Τους χαλάει το παζλ στον χάρτη που εχουν στήσει με κράτη φερέφωνα στις ορέξεις τους.
Έτσι σιγά σιγα πρεπει να χωνέψουν την συντριβή τους στις εκλογές και να αποδεχτούν την μεγάλη νίκη των Κομμουνιστών.

4 Comments

  1. Τα ψυχροπολεμικά αντανακλαστικά επιμένουν, τόσο στο εσωτερικό της χώρας (καλλιεργούμενα από τους έξω), όσο και στον τρόπο που βλέπουν οι κάθε είδους Δυτικοί τη χώρα.
    Η δυτική αντικομουνιστική αλλεργία, προσφέρει μια εύκολη και υπεραπλουστευική συνθηματολογία, μέσα κι έξω.
    Όπως επιμένουν και τα δύο τουλάχιστον σοβαρά αποσχιστικά κινήματα ( Gagaouzie και Transnistrie) της Μολδαβίας.
    Ανάμεσα σ’αυτούς τους δύο άξονες επιδιώκουν οι «μεγάλες δυνάμεις» να καθηλώσουν τη μικρή χώρα και να την δορυφοροποιήσουν.
    Η νοσταλγία πάντως του κομμουνισμού και οι συνακόλουθες συγκρίσεις, και εκεί και στον Καύκασο, τόσο τοπικά, όσο και μεταξύ των μεταναστών που έχουν εγκατελείψει τις χώρες αυτές, είναι κάτι που αρχίζει δειλά-δειλά ομολογείται.

  2. Η απόσχιση θα επιταχυνθεί, θα γίνει και καμία εισβολή από την Ρουμανία και θα τελειώσει το πράγμα.

    Ξέρουν οι Αμερικάνοι από τέτοια….

Σχολιάστε