Ειλικρινά δεν το ήξερα.
Μου το είπε ένας φίλος που γύρισε προχθές από το Άγιο Όρος.
Δεν κάνουν μπάνιο,μου είπε,γιατί δεν κάνουν τίποτα που τους δίνει ευχαρίστηση.
Και το μπάνιο είναι μια ευχαρίστηση.
Έμαθα επίσης,ότι εφαρμόζουν την βυζαντινή ώρα.
Ξέρω για το Γρηγοριανο και το Ιουλιανό ημερολόγιο,αλλά για βυζαντινή ώρα,και αυτό το ακούω για πρώτη φορά.
Ξέρω για το Γρηγοριανο και το Ιουλιανό ημερολόγιο,αλλά για βυζαντινή ώρα,και αυτό το ακούω για πρώτη φορά.
Ναι,μου λέει.
Κοιμούνται στις 5 το απόγευμα,και ξυπνάνε στις 2.30 το βράδυ,και αρχίζουν τις προσευχές.
Για μεσημεριανό τρώνε περίπου στις 8.30 το πρωί.
Στο τραπέζι δεν κάθονται παραπάνω από 5-7 λεπτά.
Τους ενδιαφέρει μόνο να χορτάσουν και όχι να απολαύσουν το φαγητό.
Τους ενδιαφέρει μόνο να χορτάσουν και όχι να απολαύσουν το φαγητό.
Μόλις σηκωθεί ο ηγούμενος από το τραπέζι,σηκώνονται και φεύγουν υποχρεωτικά όλοι.
Η επίσκεψη στο Άγιο Όρος,νομίζω ότι είναι μια μοναδική εμπειρία.
Και πέρα από το θρησκευτικό ενδιαφέρον,νομίζω ότι είναι κάτι συγκλονιστικό,η ιστορία των μoνων.
Και πέρα από το θρησκευτικό ενδιαφέρον,νομίζω ότι είναι κάτι συγκλονιστικό,η ιστορία των μoνων.
Μου είπε πάρα πολλά ,για τις εικόνες και τα λείψανα των αγίων που βρίσκονται εκεί.
Δεν έχω επισκεφτεί το Αγιο Όρος.
Κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 80,υπήρχε ένα κίνημα νεορθοδοξων(Σαββόπουλος,Ζουραρις,αν θυμάμαι καλά),και καποιοι φίλοι είχαν πάει στο Άγιο Όρος.
Eίχαν έρθει και κάποιοι ηγούμενοι από κάποιες μονές,και μάθαμε (μεταξύ άλλων)τότε πως διοικούνται οι μονες.
Είχα παρακολουθήσει κάποιες ομιλίες τους,αλλά δεν ενθουσιάστηκα τόσο,για να ακολουθήσω τα παιδιά που είχαν πάει εκεί.
Εχω χρονο ακομα για να παω.
Είχα παρακολουθήσει κάποιες ομιλίες τους,αλλά δεν ενθουσιάστηκα τόσο,για να ακολουθήσω τα παιδιά που είχαν πάει εκεί.
Εχω χρονο ακομα για να παω.
Οσο κι αν φαίνεται παράδοξο, Zourη, το καλύτερο βιβλίο που έχω βρει, σχετικά με το Αγιο Ορος είναι το «Ελληνικό Καλοκαίρι«, του Ζακ Λακαριέρ.
Γραμμένο στις δεκαετίες του 40 και του 50, δεν χάνει τίποτε σήμερα από την επικαιρότητά του.
Δοκίμασε να το βρεις. Αξίζει.
Υ.Γ. Υπάρχουν και τέτοιοι Γάλλοι. Οχι μόνο Σαρκοζύ
Είναι βαριά η καλογερική ζωή ε;
Η επίσκεψη στο Άγιο Όρος, νομίζω ότι είναι μια μοναδική εμπειρία.
Ναι είναι μοναδική, αν θέλεις να δεις πώς ζει μια οπισθοδρομική κομπανία, άπλυτη, άεργη και αντιπαραγωγική… Μοναδική εμπειρία είναι να ζεις στην πόλη, να κάνεις οικογένεια, να μεγαλώσεις παιδιά και εγγόνια. Μοναδική ήδη επειδή δεν μπορείς τίποτα να επαναλάβεις σε μία ζωή. Να την κοπανίσεις στη λούφα είναι πανεύκολο, με όποιο ωράριο κι αν επιλέξεις!
Πραγματικά ειναι μια μοναδική εμπειρία, έχω φίλους που έχουν πάει και γύρισαν ενθουσιασμένη από τις λίγες μέρες που πέρασαν εκει…
Αν ημουν άντρας σίγουρα θα ήθελα να παω.
Κι εγώ έχω ακούσει πολύ καλά λόγια για το Άγιο Όρος. Το βλέπω να πηγαίνω όμως όταν θα είναι να παραδώσω ψυχή. 😉
Είναι άλλο να ακούς για αυτό και άλλο να το ζεις. Σου προτείνω να πας σύντομα, μη το αργείς πολύ.
Παίζει να πας σαν guest? Εννοώ να κοιμάσαι ότι ώρα θες (χωρίς να ενοχλείς), να ξυπνάς ότι ώρα θες, να τρώς πράγματα που έχεις φέρει μαζί σου, να μην πηγαίνεις για προσευχή κλπ κλπ. Γενικά δηλαδή να πας και να το χρησιμοποιήσεις σαν ησυχαστήριο-διαλογιστήριο. Παίζει κάτι τέτοιο ή θα σου αρχίσουν τους εξορκισμούς και τους αφορισμούς?
Ζήτω του Περικλή!
Σα να το έγραφα εγώ. Ακριβώς έτσι!
Το περίεργο δεν είναι που δεν πλένονται, αλλά που δε μυρίζουν άσχημα. Συχνά έχω πετύχει στο ΚΤΕΛ για Ουρανούπολη καλόγερους που περνάν απέναντι, έχω καθήσει δίπλα τους αλλά δε βρωμάνε ρε γαμώτο, πώς γίνεται;
ζούρι ένας γνωσ΄τος μου είπε ότι παόρλοο που οι καλογεροι εκεί δεν πλένονται και κάνουν δουλειές, δνε μυρ΄ζουν άσχημα.
ίσως οφείλεται στην απλή και τελείως «καθα΄ρη» τροφή που τρώνε.
lina &nosy@λενε οτι δεν μυριζουν γιατι εχουν κλεισει οι ποροι του δερματος.Παντως ειναι γεγονος οτι δεν μυριζουν.
ανεστης@ζητω.
ατρον@ουτε για αστειο δεν παιζει αυτο που λες.Συμμετεχεις κανονικα στα παντα.
σεξπυρ@δεν μπορω εγω θελω να εχω ολα τα κομφορ μου.Προσπαθω εδω και χρονια ,να παω σε καποιες σουιτες που εχουν για πολυ υψηλους προσκεκλημενους.
Μονο ετσι.
Κρις@εχεις πολλυ δρομο ακομα τοτε.
τζουλ@ουτε στα αντρακια σαν εσενα δεν επιτρεπουν?
περικλης@σεβαστες οι αποψεις σου.
αγκο@πολυ πολυ βαρια.
φοιβος@μπα,εχω φυγει απο τις αναζητησεις περι θρησκειας.ΑΝ και το Αγιο ορος,ειναι μαι αλλη περιπτωση.Παντως μου το εχουν πει βουδιστες μοναχοι στο Μπαλι,οτι να παω εκει.
Από τι έκλεισαν οι πόροι ρε ζούρι; Άμα είναι να μάθουμε να το κάνουμε κι εμείς όταν μας κόβουν το νερό
😀
είναι ωραία εμπειρία όντως.. τους καλόγερους δεν τους μύρισα ομολογώ. Ούτε ήρθα πολύ κοντά τους. 😛
Παντως για τα ωράρια ίσως να μπορείς και να κάνεις αυτό που λέει ο atron. Εγω δεν θυμάμαι να μας έπαιρναν απουσίες από την εκκλησία ή την τράπεζα (φαγητό). Υποθέτω ότι έχει να κάνει με τη μονή.. υπάρχουν μονές που μπορεί να είναι πιο ανεκτικές.. Αν πας στην Εσφιγμένου (την πιο σκληροπυρηνική) τότε μάλλον θα ακολουθήσεις το ωράριό τους. Παρόλαυτα έχει ενδιαφέρον να ακολουθήσεις το ωράριο γιατί μπαίνεις σε μια διαδικασία που ισως να μην μπορεσεις την ξανακάνεις.
nosy,απο την απλυσια.
επικουρος@συμφωνω οτι αμα πας,καλο ειναι να ζησεις την κανονικη ζωη του μοναστηριου.Ειχα ρωτησα παντως και δεν επιτρεπεται αυτο που ρωτησε ο Ατρον.Δεν εχω ιδια πειρα,οτι μου ειπαν λεω.
Και γω πάντως δεν βρίσκω νόημα σε αυτόν τον τρόπο ζωής. Δηλαδή το μόνο που να κάνω είναι να προσεύχομαι.
Μαμ-κακά και νάνι όπως έλεγαν για τα παιδάκια + προσευχή.
Άσε που αν πιάσουμε το θέμα του Αγ. Όρους που τελεί υπο ένα μοναδικού είδους παγκοσμίως καθεστώς κράτους εν κράτει μην επιτρέποντας την επίσκεψη γυναικών δλδ της πλειοψηφίας του ελληνικού αλλά και παγκόσμιου πληθυσμού.
Άσε που η Εκκλησια που μόνο στην Ελλάδα και στο Ιραν είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου κάνει με λίγα λόγια ότι γουστάρει.
Είναι δυνατόν να μην επιτρέπεται η αρχαιολογική σκαπάνη και να κρατάει όλους τους θησαυρούς της χερσονήσου η εκκλησία για πάρτη της; Γιατί εκεί είναι γνωστό ότι υπήρχαν πολλά ιερά της θεάς Αρτέμιδας.
Είναι σκάνδαλο να ένα πολύ μεγάλο κομμάτι γης να το εκμεταλεύεται ένα πρόσωπο δημοσίου δικαίου για όφελός του και όχι για όφελος όλων των Ελλήνων!
Πώς θέλουμε να λεγόμαστε σοβαρό κράτος όταν σε μία περιοχή εφαρμόζεται μουσουλμανικό καθεστώς εναντίον των γυναικών;
Και όλα αυτά σε ένα κράτος-μέλος της ΕΕ το ποίο όμως πληρώνει τους ιερείς επιβαρύνοντας την φορολογία για όλους τους υπόλοιπους πολίτες! Και επίσης τους έχει αφαιρέσει και την φορολογία!
Έλεος δλδ με ένα μέρος του πληθυσμού που έχει τόσα προνόμια και τόσα πλούτη ενώ είναι τελείως αντιπαραγωγικό!
Έκανα και ένα σχετικό ποστ.
εγώ πάντως ξέρω ένα φίλο που δε κάνει μπάνιο ποτέ και δεν είναι καλόγερος! 😛
Όταν κάποτε έφτασε μια επιτροπή Βαράγκων (Βίκινγκς), η οποία έπρεπε να παραδόσει ιδιοχείρως πρόταση συμμαχίας στον αυτοκράτορα στην Πόλη, προβληματίστηκαν οι αυλικοί, αν θα τους αφήσουν να παρουσιαστούν, επειδή βρώμαγαν από την απλυσιά. Τους έβαλαν λοιπόν περίπου με το ζόρι στα μπάνια και άρχισαν να τους τρίβουν, οπότε αυτοί διαμαρτύρονταν: Μα δεν είμαστε άρρωστοι, γιατί μας πλένετε…
Φαίνεται ότι εντωμεταξύ άλλαξαν τα πράγματα, οι Σκανδιναυοί πλένονται τώρα τακτικά και στην επικράτειά μας διαδίδεται η κουλτούρα της απλυσιάς… Και φυσικά δεν ξεκινάει από το Αγιονόρος και στον Ηλεκτρικό σε ώρα αιχμής άμα βρεθείς, το διαπιστώνεις.
αναζητησεις περι θρησκειας ?!
Ναι είναι θρησκευτικό θέμα το αν κλείνουν οι πόροι με την απλυσιά γιατί μετά όταν πεθάνουν δεν σαπίζει και το πτώμα οπότε γίνεται θαύμα-θαύμα που δε λειώνουν.
Δεν πλένονται ποτέ όχι μονάχα γιατί το θεωρούν ευχαρίστηση, αλλά και για να αποφύγουν σαρκικούς πειρασμούς, όπως λένε. Κάτι πολύ άσχημο και ανθυγιεινό. Κάποιοι ντρέπονται το γιατρό όταν είναι να εξεταστούν, προφανώς όχι για σαρκικό παράπτωμα αλλά από τη μπίχλα, ενώ σε κάποιες σπάνιες μαρτυρίες «παραπτωμάτων» που έφτασαν στη δημοσιότητα, μοναχές ισχυρίστηκαν ότι ο καλόγερος που τις βάτεψε τις κόλλησε και «χλαπάτσα». Οι περισσότεροι δεν μυρίζουν, γιατί μεταχειρίζονται ειδικές αλοιφές, φυτικά σκευάσματα και βότανα για επαλείψεις. Μια φορά συνάντησα κάποιον απατεώνα στις Καρυές που με σταμάτησε δήθεν να μου πουλήσει ένα βιβλίο και αυτό ήταν ένα δισέλιδο διαφημιστικό φυλλάδιο, μου ζητούσε πέντε ευρώ, ήταν ρασοφόρος προβλεπέ αλλά δεν είπε σε ποιά μονή ανήκε, βρωμούσε ακριβώς σαν να άνοιξες το καπάκι κάποιου βόθρου κι έφυγα φοβισμένος τρέχοντας, μπροστά στο μαγαζί με τα βιβλία και τα παραδοσιακά προϊόντα μονών με σταμάτησε. Παλιότερα σε διαφημιστικό πρακτορείου ταξιδιών, φιγουράριζε ρεκλάμα που δυστυχώς έχει κατεβεί κι εξαφανιστεί μέχρι κι από Archived ιστοσελίδες, του στυλ: Γκέη τουρισμός, από τις ηλιόλουστες παραλίες της Μυκόνου στον Άθωνα» κι ήταν μάλιστα και στα αγγλικά! Εγώ δεν πιστεύω σε συμπτώσεις και ταυτόχρονα, το ρητό «όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά», πάντοτε με προβληματίζει. Επισκέφτηκα πολλές φορές το όρος, έμεινα σε μοναστήρι (Ιβήρων) και σκήτη (κοντά στο σπήλαιο του Αγ. Αθανασίου), μίλησα με κάποιους μοναχούς και γεροντάδες και δεν ξέρω γιατί, πολλά πράγματα μου χτύπησαν αν όχι άσχημα, τουλάχιστον περίεργα το λιγότερο. Πρώτα απ’ όλα, αυτές οι μέθοδοι κι οι πρακτικές είναι μή φυσιολογικές, καθώς «το σώμα είναι ο ναός της ψυχής». Πώς καθαρίζουν τις μονές τα γυαλίζουν τα στολίζουν όλα κι αυτοί σαπίζουν ζωντανοί, είναι δυνατόν να ευχαριστιέται ο θεός με κάτι τέτοιο; Εμένα μου φαίνεται σαν κολαστήριο. Υπάρχουν πολλές αναφορές για ψυχικές ασθένειες, ψυχιατρικά σκευάσματα σε μεγάλες ποσότητες χορηγούμενα σε μοναχούς και διάφορα άλλα. Κι έπειτα είναι και η αντίθεση στις οδηγίες των Αποστόλων. Αν κάποιος διαβάσει κείμενα όπως: την Επιστολή Α’ του Απ. Παύλου προς Τιμόθεον, που συμβουλεύει τους πιστούς να διαχωρίζουν και να προφυλάσσονται από τους δαιμονολάτρεις και τους ψευτοδιδασκάλους, ειλικρινά θα τρομάξει. Εγώ θεωρώ ότι όσοι πάνε εκεί και μένουν μόνιμα, όπως το λένε κι οι ίδιοι, «νεκρώνουν το σώμα» και μάλιστα σκοπίμως, επίτηδες… Δηλαδή καταδικάζονται σε αυτοβασανισμό και αργό θάνατο… «Τρέφονται και ξεκουράζονται ίσα ίσα για να μην πεθάνουν», τουλάχιστον οι ζηλωτές και οι μοναχοί στις απομακρυσμένες σκήτες και τις άγονες περιοχές. Εγώ νομίζω αυτό είναι λάθος και ο τρόπος ζωής τους, βλασφημία, στην πραγματικότητα. Λυπάμαι για τους ανθρώπους αυτούς και θεωρώ ότι έχουν πέσει στο σκότος πλάνης, όχι τώρα, αλλά από πολλούς αιώνες πρωτύτερα.